
Evden Çalışmayı Kolaylaştıracak 5 Alışkanlık
Online iş sisteminin gelişmesine bağlı olarak evden çalışma düzeni eskisine göre daha çok tercih edilmektedir. Özellikle de işini bilgisayardan görenler için artık evden çalışma modeli daha da avantajlıdır. Ancak her ne kadar evden çalışılsa da evden çalışmanın zorlukları da mevcuttur. Bu zorlukların yıkılması ve kişinin kendini evden çalışırken daha verimli olması için izlenecek adımlar da mevcuttur. Bu yazımızda evden çalışmayı kolaylaştıracak 5 alışkanlık belirledik. Sizler de evden çalışıyorsanız bu alışkanlıkları kazanmalı ve evden çalışmanın verimliliğini artırmalısınız.
1. Evi ve İşi Birbirinden Ayırmak
Evden çalışmalarını yürütenlerin çoğu fiziksel olarak yer değiştirmezler. Bu olmasa bile işe başlamanın bir nedenini kendilerinde bulması gerekiyor. Günlük plana uygun olacak şekilde iş akışını yürütmek bunun en temel örneğidir. Ev içerisinde çalışırken bile kendini bir ofis ortamındaymış gibi hissetmek ve iş dışında ev işleriyle ilgilenmemek gerekiyor. Örneğin bir anda masadan kalkıp mutfağa gitme, televizyon izleme, markete çıkma gibi eylemlerin olmaması, oluyorsa bile en aza indirgenmesi gerekmektedir. Böylelikle ev ile iş birbirinden en iyi şekilde ayrılabilir. İşe daha zinde başlamanın yollarından biri de sabah duşunu almak, kahvaltı yapmak ve basit egzersizler yaparak vücudu işe hazırlamaktır. Bu yöntemler kişinin işe daha verimli ve zinde başlaması için önerilir.
2. Önceden İş Planı Yapmak
Hangi iş yapılırsa yapılsın önceden bir planının çizilmesinde yarar vardır. Bir firmaya bağlı olarak uzaktan çalışma modeli içerisinde de olabilirsiniz kendi özel işlerinizi de yapıyor olabilirsiniz. Bu durum hiç fark etmeksizin kişinin kendi iş disiplinine uyarak önceden ajandasına planını çizmesi gerekmektedir. Bunlar kişinin tercihine göre günlük veya haftalık olabilir. Böylelikle işe başlarken nereden, nasıl başlanacağı belli olacaktır.
3. İşe Ara Verme Zamanını Bilmek
Sürekli işe odaklı kalarak masa başından kalkmamak da işin verimini düşüren etkenlerin arasındadır. Çoğu çalışma prensibinde iş, zaman kuralları ortaya atılmıştır. Bu kuralları araştırarak kendinize en yakın olanı siz de uygulayabilirsiniz. Ancak en temelde birkaç saat aralıksız tempodan sonra 15-30 dakika dinlenmek beynin kendini toparlaması için idealdır. Bu süre içerisinde hava alınabilir, meyve yenebilir, müzik dinlenebilir ya da kısa, basit egzersizler yapılarak zihnin toplanması sağlanabilir. Böyle alışkanlık kazanarak sizler de iş temponuzu en etkili biçimde ayarlayabilirsiniz.
4. İş Dışında Kendinle İlgilenmek
İş temposunda verimin sağlanması ve üst düzeye çıkarılması için motivasyonun da sağlanması gerekiyor. İş sürecinde tamamen işe odaklanmak elbette ki iş verimini artıracaktır. Ancak işlerin dünya merkezini oluşturmaması gerekiyor. Nitekim kişinin zihnini toplaması, kendisine vakit ayırması da önemlidir. Çoğu zaman evde çalışan kişiler sürekli eve bağlı olduklarından mesai saatlerini iyi ayarlayamaz ve kendilerini her zaman işe odaklı görürler. Bu en çok bilinen yanlış olup kişilerin işten kalan vakitlerde kendilerini istediği konularda geliştirmeleri de gerekmektedir. Müzik, spor fark etmeksizin kişiler kendilerini geliştirebilir, sevdikleriyle birlikte vakit geçirebilir, geziye çıkabilir ve daha birçok farklı aktivite yapabilir. Tüm bunlar kişinin kendisini daha iyi tanımasını, iş ile özel hayatın daha iyi dengelenmesini sağlamak için önemli kıstaslardır.
5. Kuralların Kesin Çizgiler Olmayacağını Kabul Etmek
Evden çalışmanın belirli kuralları vardır elbette. Ancak kuralların işin önüne geçmesine izin vermeden dengenin en iyi şekilde sağlanmasında da yarar vardır. Örneğin evin temizliği, yemek yapılması gibi çeşitli kuralların çizgilerinin aşılması gerekiyor. Böylelikle evden çalışan kişinin psikolojisi daha da rahatlayacağı gibi kendisini diğer güne daha iyi hazırlayacaktır.